همانطور که پیش از این در محتواهای دیگر اشاره کردهایم، عایقهای صوتی انواع و اقسام متفاوتی دارند و با توجه به ویژگیهای خاص خود در کاربریهای متفاوت استفاده میشوند. در این محتوا قصد داریم پرمصرفترین عایق صوتی را معرفی و بررسی کنیم و به ویژگی های کلیدی یک عایق صوتی خوب اشاره کنیم.
بافت و ساختار پرمصرفترین عایق صوتی
امروزه مواد و محصولات متفاوتی به عنوان عایقهای صدا به کار میروند. از جمله مواد و الیاف معدنی، عایقهای پاششی و … . اما از فومهای عایق صوتی میتوان به عنوان کاربردیترین، اصلی ترین و پرمصرفترین عایقهای صوتی یاد کرد. ما در این مقاله قصد داریم که به صورت جامع به بررسی ساختار، خواص، کاربرد و انواع اکوستیکپنلها و عایق صدا بپردازیم.
فوم عایق صوتی چیست؟
در صنعت، معمولا منظور ما از فوم عایق صوتی فومهای آکوستیک است. در واقع دسته آکوستیک پنل پرمصرفترین عایق صوتی و محبوبترین پنل صدا است. عایقهای صوتی این دسته اگرچه بسیار متنوع هستند اما با ویژگیهای مشترکی که دارند، تبدیل به محبوبترینها شدهاند.
مطابق تعریف عایق صوتی در واقع حجمی است که با دارا بودن ویژگیهای موردنظر، با اضافه شدن به فضا سبب جذب، پخش، کنترل و کاهش صدا و نویزهای مزاحم در محیط شده و علاوه بر این، در افزایش زیبایی و دکوراسیون فضا هم نقش به سزایی دارند. در محتواهای پیشین به یک جمله مهم و شعار عایق های صوتی اشاره کردهایم؛
” هر جایی که هوا عبور کند، محل عبور صدا نیز هست.”
مطابق این اصل، امواج صوتی با حرکت در هوا، در فضا جابهجا شده و به گوش میرسند. در حقیقت رسالت اصلی عایقهای صوتی جذب یا انعکاس این امواج صدا و ممانعت از پخش کامل صدا و نویزها در محیط است. از آنجایی که سطوح صاف و سختی مثل دیوارها صدا را به خوبی انعکاس میدهند، پس با نصب اکوستیکپنلها، پرمصرفترین عایق صوتی، میتوان از شدت این انعکاسهای امواج در فضا کاست و بدین ترتیب به محیطی با میزان کنترل شدهای از صدا رسید.
چگونگی کاهش صدا با عایق های صوتی
معمولا عایقهای صوتی بر اساس چندین شاخص دسته بندی و معرفی میشوند. به طور کلی هرچه میزان دسیبل افت انتقال صدا بیشتر باشد، فوم موردنظر، عایق بهتری در نظر گرفته میشود. اگرچه که با توجه کاربریهای متفاوت و سلایق متنوع افراد، روش عایق شدن فضا و نوع عایق صوتی به کار رفته میتوان متفاوت از دیگری باشد؛ اما در اکثر موارد افراد خواهان میزانی جذب و پخش متعادل صدا در فضا هستند.
مهمترین ویژگی یک عایق صوتی ، ضخامت نهایی فوم و محصول است. همانطور که اشاره شد، عایقهایصوتی و آکوستیک پنلها، اجرامی هستند که شرایط جذب و پخش صدا را دارند. این فومهابا اضافه شدن به فضا، سبب کاهش صوت میشوند. شاهد مثال این مسئله، مقایسهی میزان اکو و پخش صدا در یک محیط خالی از وسیله، با محیطی است که در آن وسایل موردنظر چیده شدهاند. میزان پخش و انعکاس صدا در فضای مبله و چیده شده کمتر است؛ چراکه حتی وسایل عادی خانه هم به دلیل جرم و ضخامت و بافتی که دارند سبب کاهش صدا میشوند.
محتوای پیشنهادی: “صفحه جامع عایقهای پلی اورتان آکوستیک پنل “
انواع عایقهای صدا
عایقهای صدا به طور کلی به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- جذب کننده
اکوستیک پنلهای جاذب صدا، با جذب صدا از طریق منافذی که روی سطح خود دارند، مانع از انتقال و جهش صدا در محیط میشوند.
- پخش کننده (منعکس کننده)
یکی دیگر از انواع پرمصرفترین عایق صوتی ، اکوستیک پنلهای پخش کننده صدا هستند. این فوم های با انعکاس صدا مانع از تجمع صدا در بخشی از فضا شده و از طریق همین پخش صدا در محیط، صوت را کاهش میدهند.
اکوستیکپنلها با دارا بودن این دو ویژگی به صورت نسبتا همزمان تبدیل به پرمصرفترین عایق صوتی شدهاند.
ویژگیهای خاص عایقهای صوتی آکوستیک پنل
-
مانع صوتی و انحراف
میدانیم که فومها به عنوان یک جرم به فضا اضافه میشوند و با دارا بودن خلل و فرج در سطح خودسبب کاهش صدا میشوند. تمام مواد جامد به دلیل حالت فیزیکی، بافت و ضخامتی که دارند به نوعی به کاهش صدا کمک میکنند. هرچه تعداد و میزان این موانع میان منبع صوت و محل شنیدن صدا بیشتر باشد، میزان صدای شنیده شده کمتر خواهد بود. از سویی دیگر بارها اشاره شده است که صدا به صورت موج در فضا پراکنده میشود. امواج صوتی با جابجایی از طریق مولکولهای هوا به گوش شنونده میرسند. برخورد این امواج به سطوح فضا سبب شکست و انحراف موج شده و از همین طریق صوت پخش شده در فضا کاهش مییابد.
اکوستیک پنل ها یکی از بهترین موانع صوتی جهت جذب صدا و اکوستیک پنلهای چوب دار از بهترین موانع صوتی جهت انعکاس و پخش صدا در محیط هستند. استفادهی مناسب از این فوم های عایق صدا در محیط میتواند تا حد زیادی خواسته شما را از کنترل صدا برآورده کند.
-
عدم انتقال صدا به محیط اصلی
دسته اکوستیک پنلها یا پرمصرفترین عایق صوتی ، به آسانی با نصب روی دیوارها، پنجرهها و… سبب کاهش صدای محیط میشوند. اتصال این فوم ها به فضا از طریق چسب یا انواع میخ است و خواه ناخواه فاصلهای هرچند جزئی میان دو جز متفاوت که عایق صوتی و دیوار باشد؛ ایجاد میشود. با رسیدن امواج صوتی به فوم ها، بخشی از این امواج توسط خلل و فرج سطح فوم جذب میشوند. بخشی دیگر از این امواج علی رغم حرکت دائمی امواج، توانایی انتقال به سطح زیرین را ندارند. به عبارتی امواج صوتی در فومها گیر افتاده و جذب میشوند. همچنین سرعت انتقال صوت در بسترها و بافت های مختلف، یکسان نیست. بنابراین حرکت برای امواج از فوم به سطح جامد دیوار بسیار سخت خواهد شد.
برآیند همه نکات ذکر شده سبب تبدیل اکوستیکپنلها به پرمصرفترین عایق صوتی شده است.
-
قابلیت بالای جذب صدا
اگر از مخاطبان محتواهای ما بوده باشید، قطعا تا به حال شنیدهاید که سطح فومهای اکوستیک پنل دارای خلل و فرج های بسیار است. در واقع همین خلل و فرج ها هستند که سطح نفوذ صدا در فوم را افزایش داده و باعث گیر افتادن امواج صوتی در بدنه پنل میشوند. علاوه بر این گفته شد که سطوح صاف و یکدست بهترین انعکاس دهندههای صدا هستند. در اکوستیکپنلها این خلل و فرج سبب از بین رفتن یکدستی سطح شده؛ در نتیجه انعکاس صدا کاهش و جذب صدا افزایش مییابد.به همین جهت به منظور تعادل صدا در محیط میتوان از اکوستیک پنلهای روکش چوب هم بهره برد.
آنچه که ضروریست درباره عایق صوتی بدانید!
در این محتوا ویژگیهای خاص اکوستیکپنلها و مزایای انها را نسبت به دیگر عایق های صوتی بررسی کردهایم. با وجود تمام مزایایی که سبب تبدیل اکوستیک پنلها به پرمصرفترین عایق صوتی شده است، اما شرایط برای هر فضا متفاوت است. در واقع اکوستیک شدن هر فضا به صورت اختصاصی و ویژه متناسب با ویژگیهای هر محیط انجام میشود. بنابراین پیشنهاد میکنیم پیش از اتخاذ تصمیم نهایی با مشاورین متخصص کهن عایق ارتباط گرفته و با توجه به ویژگیهای فضای خود بهترین راهحل را دریافت کنید.