اگر شما هم از آن دسته افرادی باشید که برای خوابیدن به سکوت مطلق نیاز دارند، حتماً از صداهای مزاحم همسایهها، دیگر ساکنین، یا تردد ماشینها در خیابانهای مجاور رنج دیدهاید. اگر هم موسیقیدان هستید حتما از اهمیت آکوستیک برای ضبط و تمرین آگاه هستید. آکوستیک صدا به طور کلی سکوت را برای اتاقتان به همراه میآورد و کیفیت انتشار صدا در محیط را تا حد زیادی بالا میبرد. اما آکوستیک صدا واقعاً یعنی چه؟ چه کسانی به اتاق آکوستیک نیاز دارند. برای راه اندازی یک اتاق آکوستیک به چه تجهیزاتی نیاز است؟ با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا به تمامی این سؤالات پاسخ دهیم.
آکوستیک اتاق چیست؟
نحوه گردش صدا در اتاق و احساسی که منتقل میکند تا حد زیادی به مشخصات متعلقات آکوستیک داخل اتاق بستگی دارد – برای مثال، مشخصات آکوستیک یک سالن کنسرت طوری طراحی شده است تا به شکل طبیعی صدای موسیقی ارکستر را تقویت کرده و در سرتاسر سالن به طنین بیندازد. حال صدای همان ارکستر را در سالن ورزش یک دبیرستان تصور کنید. آیا شنوندگان خواهند گفت که موسیقی ارکستر به اندازه چیزی که در سالن کنسرت شنیده بودند برایشان لذتبخش بوده است؟ به احتمال زیاد خیر.
هر سالن و محلی امضا و مشخصه صوتی منحصر به فرد خود را دارد که به آن “مشخصات آکوستیک” نیز میگویند. بعضی اتاقها مانند سالنهای کنسرت به طور ویژه برای کیفیتهای آکوستیکی بالا طراحی شدهاند، اما در طراحی و ساخت اکثر اتاقها، بیشتر به زیباییشناسی و کارایی آنها توجه میشود؛ نه کیفیت آکوستیک.
امواج صدا در یک اتاق چگونه حرکت میکند؟
صدا چیست؟ این سؤالی است که شاید گاهی به ذهنتان رسیده باشد اما زیاد فکر خود را درگیر آن نکرده باشید. صدا در واقع امواج و ارتعاشات است که در فضا پخش میشود. وقتی در اتاقی صحبت میکنیم، امواج صدا در اتاق پخش میشوند. این امواج با عبور و حرکت در هوا، به دیوارها، سقف، زمین، و وسایل داخل اتاق برخورد میکنند. پس از اصابت امواج صوتی با این سطوح، بخشی از این امواج توسط سطوح جذب شده، بخشی از آن هم به داخل اتاق منعکس میشود. برخورد و بازتاب این امواج درون اتاق میتواند موجب به وجود آمدن پدیدههایی از قبیل طنین، پژواک و… بشود. هرچه وسایل بیشتری داخل اتاق باشد، امواج با سطوح بیشتری برخورد میکنند؛ بنابراین هم قسمت بیشتری از امواج صوتی جذب سطوح میشوند، هم اینکه صدا به طور پراکندهای در فضا پخش میشود، از همین رو تأثیر طنین و پژواک بر آن کمتر میشود. هدف ما از آکوستیک کردن اتاق این است که سطح جذب صدا را در اتاق تا حد ممکن بالا برده، و بازتاب امواج صوتی را کاهش دهیم؛ به این ترتیب کیفیت صدا در اتاق به شکل چشمگیری افزایش مییابد.
انواع اتاق آکوستیک
اتاق آکوستیک انواع بسیار گوناگونی دارد. تقریباً هیچکس نیست که از یک اتاق با آکوستیک بالا و مطلوب لذت نبرد. هیچکس بدش نمیآید در اتاقی باشد که نسبت به صداهای مزاحم بیرونی عایق شده باشد، و در عین حال تأثیرات منفی انعکاس صدا (از قبیل طنین، پژواک و…) در آن به حداقل رسیده باشد. صدا در اتاقهای آکوستیک با کیفیتی به گوش افراد میرسد که با حالت عادی اصلاً قابل مقایسه نیست. از همین رو طیف وسیعی مصرفکنندگان و متقاضیان اتاقهای آکوستیک را تشکیل میدهد. سالنهای سینما، استودیوهای موسیقی و صدابرداری، سالنهای تئاتر، سالنهای کنسرت و تالارهای مجلل، همه و همه به آکوستیک اتاق نیاز دارند. ناگفته نماند که اتاق آکوستیک در مصارف شخصی و خانگی هم انواع مختلفی دارد.
مقاله پیشنهادی: “فوم آکوستیک پنل”
مزیت های راه اندازی اتاق آکوستیک
به هیچ وجه نباید نسبت به مزیتهای راه اندازی اتاق آکوستیک غفلت کرد. یکی از اصلیترین و همچنین واضحترین مزایای راه اندازی اتاق آکوستیک، رهایی از شر نفوذ صداهای مزاحم و آزاردهنده بیرون، به داخل اتاق است. با راه اندازی اتاق آکوستیک دیگر خبری از صدای گوشخراش کامیونهای حمل زباله در آخر شب، و صدای ساخت و سازهای ساختمانی اطراف نخواهد بود. این تفاوت بیشتر از همه برای افرادی که کنار اتوبان یا جادههای پرتردد زندگی میکنند قابل درک است. یکی دیگر از مزایای اصلی راه اندازی اتاق آکوستیک این است که علاوه بر جلوگیری از ورود صداهای ناخواسته به درون اتاق، از انتقال صداهای داخل اتاق آکوستیک به اتاقهای مجاور هم جلوگیری میکند. به عبارتی دیگر، با اتاق آکوستیک نه صدایی از بیرون وارد اتاق شما میشود، نه صدایی از شما به بیرون از اتاق میرسد. یکی دیگر از مزیتهای ملموس راه اندازی اتاق آکوستیک بالا رفتن سطحی کیفی صداهای داخل آن است. در اتاق آکوستیک به دلیل بالا بودن سطح جذب امواج صوتی، دیگر خبری از تأثیرات منفی و ناخواسته روی صدا نخواهد بود، و صدا دقیقاً همانطور که باید، بدون پژواک و طنین به گوش افراد خواهد رسید.
از اتاقک های آکوستیک چه استفاده ای می شود؟
اتاقک های آکوستیک به دلیل کاربرد بالایی که دارند، در هر فضا و محیط به دلیل متفاوتی از آن استفاده میشود. در برخی موارد مانند آکوستیک اتاقهای گیمینگ، بیشترین کاربرد آن جلوگیری از ورود صداهای بیرون، به داخل اتاق است، اما در موارد مانند آکوستیک اتاق خواب، ممکن است هدف اصلی جلوگیری از خروج صدا و انتقال آن به بیرون باشد. بیشترین موارد استفاده از اتاقکهای آکوستیک، در ساخت استودیوهای خانگی میباشد. اتاقهای آکوستیک اولین قدم برای ساخت یک استودیوی خانگی است، چرا که مهمترین عامل در این امر، سکوت است. بسیار مهم است که صدای موسیقی از اتاق خارج نشود و برای همسایهها یا دیگر اعضای خانه مزاحمت ایجاد نکند؛ از طرفی صدای دیگر اعضای خانه و همسایهها نیز میتواند به همان اندازه برای موسیقیدانان آزاردهنده باشد. پس بهترین راه ساخت فضایی است که نه صدایی به آن وارد بشود، نه صدایی از آن خارج.
مقاله پیشنهادی: “آموزش نصب عایق صوتی”
تجهیزات لازم برای آکوستیک اتاق
برای آکوستیک کردن اتاق به تجهیزات زیادی لازم نخواهید داشت. مهمترین تجهیزاتی که آن نیاز خواهید داشت، تجهیزات عایق آکوستیک است. انواع بسیار مختلفی از محصولات آکوستیک وجود دارد. بسته به محیط و استفاده مورد نظرتان از اتاق آکوستیک، از محصولات متفاوتی برای آکوستیک کردن اتاق باید استفاده کرد. اگر مشغول ساخت یک خانه جدید یا بازسازی خانه یا اتاقی هستید، میتوانید علاوه بر محصولات عایق صوتی پایه، از محصولات عایق صوتی ساختمانی، مانند پشم سنگ و فایبرگلاس هم استفاده بکنید. عایقهای صوتی هرمی، عایقهای شانه تخممرغی، عایق الاستومری، فوم های آکوستیک پنل، عایقهای حاشیهای، همه و همه تنها بخشی از محصولات عایقبندی صوتی هستند که هر یک از ویژگیها و کاربریهای متفاوتی برخوردار هستند. تشخیص اینکه بهترین محصول برای عایقبندی اتاق شما کدام است، کار سادهای نیست. بهترین راه برای اینکه دریابید چه محصول و موادی میتواند اتاق آکوستیک مورد نظرتان را برایتان به ارمغان بیاورد، پیشنهاد میکنیم همین حالا با مشاوران ما در کهن عایق تماس بگیرید تا به شما کمک کنند با تهیه بهترین انتخابهای بازار، اتاق آکوستیک مورد علاقه خود را بسازید. غیر از محصولات عایق صوتی، به چیزی جز چند میخ، منگنه، چکش، پونز و یا چسب قطرهای نیاز نخواهید داشت.
قیمت آکوستیک اتاق
قیمت نهایی راه اندازی یک اتاق آکوستیک به عوامل بسیاری بستگی دارد. متراژ دیوار، عایق صوتی مورد استفاده، تعداد دیوارهای که باید عایق بشوند و… برخی از محصولات عایق صوتی به دلیل جنس و مواد بهکار رفته در آنها و فرآیند ساختهشان از قیمت بالاتری برخوردارند، اما طبیعتاً عملکرد بهتری هم در عایقبندی دارند. اگر از مصرف کنندگان خانگی اتاقهای آکوستیک هستید، پیشنهاد ما این است که با استفاده از فوم های آکوستیک پنل در هزینهها صرفهجویی کنید.
لیست قیمت و مشخصات فنی محصولات
خرید تجهیزات لازم برای آکوستیک اتاق
یکی از جدی و مهمترین چالشهای راه اندازی اتاق آکوستیک، خرید تجهیزات لازم برای آکوستیک اتاق است. همانطور که از قدیم گفتهاند، شاید بهتر باشد کار را به کاردان بسپارید. خرید تجهیزات لازم برای راه اندازی اتاق آکوستیک از بازار میتواند کار دشواری باشد، مخصوصاً اگر ندانید دقیقاً به چه محصولی نیاز دارید و چقدر عایق برای اتاقتان کافی است. تنها چیزی که برای عبور از این چالشها نیاز دارید، نظر یک متخصص حرفهای است. شما میتوانید با کارشناسان ما در کهن عایق تماس بگیرید، آنها شما را در این مرحله راهنمایی میکنند و تمام اطلاعات لازم را به شما ارائه میدهند. یکی دیگر از مزایای خرید از کهن عایق این است که میتوانید از بابت کیفیت مواد و عایقها کاملاً آسوده خاطر باشید. پس همین حالا با ما تماس بگیرید تا کمکتان کنیم هرچه سریعتر به اتاق آکوستیک دلخواه شما دست بیابید.